Σημαίνοντα ρόλο στο νέο χάρτη της υγείας θα έχουν οι νοσηλευτικές μονάδες του Νομού Ιωαννίνων. Η διαπίστωση αυτή δεν προκύπτει μόνο από τα εγκωμιαστικά σχόλια του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, αλλά και από το ότι τα νοσοκομεία της πόλης τυγχάνουν της εμπιστοσύνης των πολιτών άλλων Νομών.
Η εικόνα αυτή αποτυπώνεται ξεκάθαρα στην ανάλυση της διαπεριφερειακής ροής ασθενών, που παρουσίασε ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας Γιάννης Κυριόπουλος σε ειδική εκδήλωση του Υπουργείου Υγείας για την παρουσίαση του πρώτου Υγειονομικού Χάρτη της χώρας.Ο Νομός Ιωαννίνων είναι ένας από τους επτά της χώρας που παρουσιάζει θετικό πρόσημο, καθώς όλοι οι υπόλοιποι παρουσιάζουν «μετανάστευση» ασθενών, με τους περισσότερους μάλιστα σε ποσοστά που ξεπερνούν το 25% και κρίνονται μη αποδεκτά. Η έκπληξη έγκειται στο ότι ο Νομός Ιωαννίνων δέχεται μεγαλύτερο αριθμό ασθενών, σε ποσοστιαία βάση, ακόμη και από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, με το ποσοστό να φτάνει στο 66,3%, έναντι 33,2% της Αθήνας και 42,6% της Θεσσαλονίκης. Οι υπόλοιποι νομοί με θετικό πρόσημο είναι οι Νομοί Αχαΐας (34,8%), Λάρισας (20,8%) και Έβρου (19,7%).Σε μεγάλο βαθμό η ροή ασθενών στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων είναι σε συνάρτηση με το επίπεδο των νοσηλευτικών μονάδων των γύρω περιοχών. Από το Νομό Πρέβεζας, που διαθέτει ένα από τα παλαιότερα νοσοκομεία στην Ήπειρο, αναζητά φροντίδα υγείας εκτός Νομού το 51,7% του πληθυσμού, από το Νομό Θεσπρωτίας το 44% και από το Νομό Κέρκυρας το 29%, ενώ μικρότερο είναι το ποσοστό «φυγής» από την Άρτα (22%), που διαθέτει ένα σχετικά καινούριο νοσοκομείο.
Σε ό,τι αφορά την κίνηση των ασθενών ο κ. Κυριόπουλος έκανε λόγο για «κινούμενη άμμο», λέγοντας ότι «όλοι οι Έλληνες ασθενείς είναι μετανάστες στον τόπο τους». Πολλοί ασθενείς μετακινούνται, όπως είπε ο καθηγητής, είτε επειδή οι μονάδες Υγείας στον τόπο τους δεν είναι κατάλληλες, είτε επειδή οι ίδιοι οι ασθενείς πιστεύουν ότι δεν είναι κατάλληλες.
Μέσα στο καλοκαίρι
οι συγχωνεύσεις
Ο πρώτος Υγειονομικός Χάρτης της Χώρας, ο οποίος αναμένεται να δώσει λύση στην οργάνωση του συστήματος Υγείας, παρουσιάστηκε σήμερα, αποτελεί ένα διαδικτυακό σύστημα καταγραφής και διαχείρισης δεδομένων υγείας, που θα παρέχει τη δυνατότητα έγκυρης αποτύπωσης της κατάστασης της υγείας και των υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα και αναμένεται να αποτελέσει το βασικό εργαλείο για την οργάνωση του υγειονομικού συστήματος.Ο Υγειονομικός Χάρτης παρέχει τη δυνατότητα καθολικής, χωροταξικά κατανεμημένης, και έγκυρης καταγραφής της αξιολόγησης των υπηρεσιών υγείας στη χώρα.Όπως είπε ο υπουργός, «με την ολοκλήρωση του Υγειονομικού Χάρτη προχωράμε στο επόμενο βήμα, που είναι η έναρξη του κοινωνικού διαλόγου για τις επικείμενες συγχωνεύσεις νοσοκομείων. Τα 137 νοσοκομεία (132 νοσοκομεία του ΕΣΥ και 5 του ΙΚΑ) είναι πολλά και καταδεικνύουν τον ανορθολογισμό που επικρατούσε. Την 1η Απριλίου θα ξεκινήσει ο διάλογος για τις συγχωνεύσεις και την 1η Ιουλίου θα ανακοινωθούν οι σχετικές αποφάσεις».Όπως υπογράμμισαν, τόσο ο κ. Λοβέρδος, όσο και ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, Γιάννης Κυριόπουλος, ο υγειονομικός χάρτης αποτελεί το εργαλείο για τη χάραξη εθνικών, περιφερειακών και τοπικών πολιτικών υγείας και, παράλληλα, μπορεί να καταδείξει τους τρόπους συνεργασίας δημόσιων νοσοκομείων, μεταξύ τους, αλλά και με τον ιδιωτικό τομέα.Το σύστημα του Υγειονομικού Χάρτη θα εξασφαλίζει:
• Τη συστηματική και ομοιογενή συλλογή πρωτογενών και δευτερογενών δεδομένων, άμεσα ή έμμεσα σχετιζομένων με την υγεία και πρόνοια.
• Την ενιαία επεξεργασία και ανάλυση δεδομένων και τον προσδιορισμό συγκεκριμένου αριθμού δεικτών και αφορούν την κατανομή, χρήση και επάρκεια πόρων υγείας και πρόνοιας, την χρήση των υπηρεσιών και την κατάσταση της υγείας του πληθυσμού.
• Τη διάθεση δεικτών και δεδομένων σε διάφορες κατηγορίες χρηστών (πολίτες, ερευνητές, επαγγελματίες υγείας και πρόνοιας, στελέχη δημόσιων υπηρεσιών, ΥΥΚΑ), βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων πρόσβασης.
Τα οφέλη που προσδοκώνται είνα: Τεκμηρίωση στη λήψη αποφάσεων, διαφάνεια στην εκτέλεσή τους, ορθολογική ανάπτυξη και στελέχωση υπηρεσιών υγείας, έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση στους χρήστες του συστήματος, εκτίμηση της κατάστασης υγείας του ελληνικού πληθυσμού.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ