Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

16/9/19

Τι κάνουν οι Δήμοι για τα αδέσποτα ζώα και τη χρηματοδότηση των καταφυγίων;

Τι κάνουν οι Δήμοι για τα αδέσποτα ζώα και τη χρηματοδότηση των καταφυγίων;

Σε κοινή τροχιά για τα καταφύγια των αδέσποτων ζώων κινήθηκαν ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος και ο βουλευτής Ιωαννίνων Γιώργος Αμυράς καταθέτοντας Ερωτήσεις ταυτόχρονα στο Ευρωπαϊκό και το Ελληνικό Κοινοβούλιο, αναδεικνύοντας την προχειρότητα με την οποία είχε αντιμετωπιστεί το θέμα την τελευταία τετραετία.
Συγκεκριμένα, ρωτούν τα υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αν οι Δήμοι έχουν απορροφήσει και σε ποιο ποσοστό τη χρηματοδότηση λειτουργίας καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς σύμφωνα με τη σχετική Απόφαση που εκδόθηκε εδώ κι ένα χρόνο (ΦΕΚ 3977/Β΄/2018). Ταυτόχρονα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλείται να απαντήσει αναφορικά με το ύψος της χρηματοδότησης για τα καταφύγια των αδέσποτων ζώων στη χώρα μας, τα μελλοντικά προγράμματα και τη μέθοδο ελέγχου λειτουργίας των καταφυγίων.
Οι κύριοι Κυμπουρόπουλος και Αμυράς επισήμαναν ότι στην Ελλάδα με το πέρας του καλοκαιριού κάθε χρόνο παρατηρείται ραγδαία αύξηση στα αδέσποτα ζώα, τα οποία κινδυνεύουν από αρρώστιες, υποσιτισμό, δίψα και από άλλους παράγοντες. Ενώ, δυστυχώς, και οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν κινδύνους από τα ζώα, όταν αυτά δεν έχουν τη κατάλληλη φροντίδα.




Ακολουθούν τα πλήρη κείμενα των ερωτήσεων στο Ευρωπαϊκό και το Ελληνικό Κοινοβούλιο:


Στην Ελλάδα με το πέρας του καλοκαιριού κάθε χρόνο παρατηρείται ραγδαία αύξηση στα αδέσποτα ζώα. Τα αδέσποτα ζώα κινδυνεύουν από αρρώστιες, υποσιτισμό, δίψα και από ανθρώπινους παράγοντες, ενώ άλλους κινδύνους αντιμετωπίζουν και οι άνθρωποι καθότι τα αδέσποτα για τους προαναφερθέντες λόγους μπορεί να γίνουν επικίνδυνα. Επίσης, η Ελλάδα έχει ενσωματώσει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς με το νόμο 2017/1992. Γνωρίζοντας το Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 4ης Ιουλίου 2012 σχετικά με τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία και την καλή διαβίωση των ζώων 2012–2015 (2012/2043(INI)) θα θέλαμε να καταθέσουμε κάποιες ερωτήσεις:
1. Τι ποσό ευρωπαϊκών κονδυλίων έχει δοθεί στα κράτη μέλη και συγκεκριμένα στην Ελλάδα την περίοδο 2012-2015 για τη δημιουργία και λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς;
2. Προτίθεται η Επιτροπή να ανακοινώσει πρόσκληση χρηματοδότησης για τη δημιουργία και λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς με επιλέξιμους φορείς Δήμους, Συνδέσμους Δήμων, Κοινωνικών Επιχειρήσεων και Μη Κερδοσκοπικών οργανισμών;
3. Υπάρχει αρμόδιος φορέας ελέγχου για τις συνθήκες και τον τρόπο λειτουργίας των καταφυγίων εντός της Ε.Ε.;




Αθήνα, 16.09.2019
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ


ΘΕΜΑ: Πορεία υλοποίησης χρηματοδότησης των Δήμων για καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς
Στην Ελλάδα με το πέρας του καλοκαιριού κάθε χρόνο παρατηρείται ραγδαία αύξηση στα αδέσποτα ζώα, τα οποία κινδυνεύουν από αρρώστιες, υποσιτισμό, δίψα, καθώς και από ανθρώπινο παράγοντα. Αντίστοιχα, κινδύνους αντιμετωπίζουν και οι άνθρωποι καθότι τα αδέσποτα για τους προαναφερθέντες λόγους μπορεί να γίνουν επικίνδυνα. Επίσης, η Ελλάδα έχει συνυπογράψει και ενσωματώσει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς με το νόμο 2017/1992.
Με Κοινή Υπουργική Απόφαση τα υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (2013/121608 – ΦΕΚ Τεύχος Β’ 3977/13.09.2018), εξέδωσαν πρόσκληση χρηματοδότησης Δήμων και Συνδέσμων Δήμων για τη λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς και για την υλοποίηση των ενεργειών διαχείρισής τους για το έτος 2018, δηλαδή την περισυλλογή, την ηλεκτρονική σήμανση, την καταγραφή, την αποπαρασίτωση, τη στείρωση, τον εμβολιασμό, την αποθεραπεία (συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης της λεϊσμανίασης), τη σίτισή τους, την υιοθεσία ή την επανένταξή τους.


Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:
  1. Ποιο το ποσοστό απορρόφησης της χρηματοδότησης με σκοπό τη λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς;
  2. Έχει προβλεφθεί κάποιος δείκτης αποτελεσματικότητας των καταφυγίων;
  3. Ποιος είναι ο αρμόδιος φορέας ελέγχου για τις συνθήκες και τον τρόπο λειτουργίας των καταφυγίων;