Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

28/1/19

Ρένα Δούρου: Σήμερα, όπως και χθες, η παθητικότητα, η αδιαφορία και η ουδετερότητα ήταν και είναι συνενοχή

Χαιρετισμός της Περιφερειάρχη Αττικής στην εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος


Ρένα Δούρου: Σήμερα, όπως και χθες, η παθητικότητα, η αδιαφορία και η ουδετερότητα ήταν και είναι συνενοχή

«Η υπόθεση του εβραϊκού Ολοκαυτώματος μας αφορά όλους. Ειδικά σήμερα που η ακροδεξιά σηκώνει κεφάλι, απαιτώντας διαρκή εγρήγορση καθώς, η επιχείρηση εγκαθίδρυσης του ναζισμού στην Ελλάδα και την Ευρώπη αποτελεί παραδοξότητα στα όρια της σχιζοφρένειας», επισήμανε η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου κατά τον χαιρετισμό της, χθες, στην εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος.
«Σήμερα στην Ευρώπη, όπως μαρτυρούν και τα εκλογικά αποτελέσματα των τελευταίων ετών, τα φαντάσματα του χθες, του σκοταδισμού, οι αμετανόητοι θαυμαστές και μιμητές των εμπνευστών του βιομηχανοποιημένου θανάτου, επιχειρούν να καθορίσουν τις τύχες μιας ηπείρου που στιγματίστηκε ανεξίτηλα από τη ναζιστική θηριωδία. Επιχειρούν να πλήξουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Την κοινωνική Δικαιοσύνη. Την Ειρήνη», ανέφερε η ίδια μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της διοργάνωσης της Περιφέρειας Αττικής και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών.
Ακολουθούν σημεία από τον χαιρετισμό της Ρένας Δούρου:
· “Το να ξεχάσουμε τους νεκρούς, είναι σαν να τους σκοτώνουμε για δεύτερη φορά”. Τα λόγια του μεγάλου απόντα για τα θύματα του χειρότερου εγκλήματος κατά της Ανθρωπότητας, μας εγκαλούν. Υπενθυμίζοντας εκείνο το χρέος που κρατά άσβεστη τη μνήμη.
· Ειδικά σήμερα που ζούμε σε ένα ναρκοθετημένο πεδίο. Ένα πεδίο που ορίζεται και καθορίζεται από τις πολλαπλασιαζόμενες απειλές κατά της Δημοκρατίας, από τις συστηματικές προσπάθειες του ιστορικού αναθεωρητισμού, από την ανάκαμψη των πολλών εκφάνσεων του φασισμού, από την απαξίωση της έννοιας της Πολιτικής, από την υποχώρηση της Παιδείας, με την άγνοια της ιστορίας της Αντίστασης ενός τόπου που έχει ματώσει από τις μαζικές θυσίες.
«Η επιλογή στρατοπέδου απέναντι στη σύγχρονη απειλή του φασισμού και του αντισημιτισμού, επιβάλλεται ειδικά στον 21ο αιώνα»
· Ένα ναρκοθετημένο πεδίο που σκιάζεται από την επίμονη παρουσία του αντισημιτισμού – το είδαμε πρόσφατα σε ένα πανό στη διαδήλωση για το Μακεδονικό στο Σύνταγμα. “Εβραίοι και Βαλκάνιοι της Βουλής τη βάψατε” έγραφε το πανό που κρέμασαν άγνωστοι σε απόσταση λίγων μόλις μέτρων από το κενοτάφιο του Άγνωστου Στρατιώτη, χωρίς να προκληθεί καμία επίσημη αντίδραση.
· Σήμερα, όπως και χθες, η παθητικότητα, η αδιαφορία και η ουδετερότητα ήταν και είναι συνενοχή. Η επιλογή στρατοπέδου απέναντι στη σύγχρονη απειλή του φασισμού και του αντισημιτισμού, επιβάλλεται ειδικά στον 21ο αιώνα.
«Χρέος να υψώσουμε τείχος προστασίας απέναντι στις απόπειρες να αλωθεί ο εμβληματικός χώρος της Δημοκρατίας, το Κοινοβούλιο από την ακροδεξιά»
· Ειδικά μάλιστα στην πατρίδα μας ο ναζισμός και οι νοσταλγοί του, όποια προβιά κι αν φορέσουν – πολιτική, θρησκευτική, κοινωνική -, όποια σημαία ευκαιρίας κι αν ανεμίσουν, πρέπει να είναι εξοστρακισμένοι. Γιατί έτσι επιβάλλει το χρέος προστασίας της Δημοκρατίας στον τόπο μας. Χρέος να υψώσουμε τείχος προστασίας απέναντι στις απόπειρες να αλωθεί ο εμβληματικός χώρος της Δημοκρατίας, το Κοινοβούλιο από την ακροδεξιά. Τείχος προστασίας εκτός αλλά κι εντός Βουλής. Ένα χρέος που δυστυχώς ορισμένοι παραβιάζουν στο όνομα μικροπαραταξιακών στοχεύσεων.
· Ωστόσο το μαρτύριο των 67.000 Ελλήνων Εβραίων στα στρατόπεδα θανάτου των Ναζί, που αποτελεί κομμάτι της Ιστορίας του τόπου μας, έχει τραβήξει ανεξίτηλη κόκκινη γραμμή: Υπέρ ή κατά του φασισμού και όλων των μορφών του. Υπέρ ή κατά της αξίας της ανθρώπινης ύπαρξης.