Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

5/3/18

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΗ ΜΕΝΕΜΕΝΗ

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΗ ΜΕΝΕΜΕΝΗ

Εορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο «Άστρον» στη Μενεμένη με τιμώμενο πρόσωπο την υπεύθυνη του Λαϊκού Πανεπιστημίου Αμπελοκήπων-Μενεμένης, του θεσμού που αγκάλιασαν οι δημότες και οι δημότισσές μας, κ. Ελένη Γρομπανοπούλου.
Η Γρομπανοπούλου Ελένη γεννήθηκε στην Πρώτη Σερρών και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Ελληνικό Πολιτισμό στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Πατρών , όπου και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων. Στη συνέχεια ολοκλήρωσε το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα της Δημιουργικής Γραφής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα με κατεύθυνση την Εκπαίδευση.
Δίδαξε και διδάσκει σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας το μάθημα της Δημιουργικής Γραφής και σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Είναι επιστημονικά υπεύθυνη του προγράμματος Δημιουργικής Γραφής στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Διαβατών στο οποίο λειτουργεί Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας.
Είναι πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Κεντρικής Μακεδονίας «Αριστοτέλης» και υπεύθυνη των Λαϊκών Πανεπιστημίων Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Σερρών, Δράμας και Παιονίας.
Έχει ιδρύσει Λέσχες Ανάγνωσης τις οποίες παράλληλα και συντονίζει. Αποτέλεσε και αποτελεί κριτική επιτροπή σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Συμμετέχει σε Ανθολόγια λογοτεχνικών συλλογών με διηγήματα και παραμύθια.
Έχει πάρει μέρος σε συνέδρια, ημερίδες και σεμινάρια με θέματα που συνάδουν με τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα. Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά καθώς και σε πρακτικά συνεδρίων.
Την τιμητική πλακέτα παρέδωσε ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης κ. Λάζαρος Κυρίζογλου ενώ στην εκδήλωση παρέστη ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης κ. Σταύρος Καλαφάτης.
Την εκδήλωση «έντυσαν» μουσικά οι Χορωδίες των Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής και Αγίου Νεκταρίου υπό τη διεύθυνση του κ. Ιωάννη Τσάμη.
Στο χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος είπε τα εξής: Σύζυγος, μητέρα, εργαζόμενη. Αυτή η εκδήλωση είναι αφιερωμένη σε όλες τις γυναίκες με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναικάς. Την γυναίκα την τιμούμε κάθε μέρα αλλά η εορτή αυτή συμβολίζει τους αγώνες και τις διεκδικήσεις της σε όλα τα μέσα της κοινωνικής και πολιτικής ζωής. Η παρουσία της γυναίκας είναι καθοριστικής σημασίας στο δημόσιο βίο και πολλές φορές, ο ρόλος της είναι ‘’διπλός’’ και ‘’τριπλός’’, οπότε για εμένα το «ασθενές» φύλο ίσως κρίνεται λίγο αβάσιμο ως χαρακτηρισμός, αφού η γυναίκα καταλαμβάνει σοβαρότατο ρόλο μέσα στην οικογένεια, στη δουλειά και στην κοινωνία.
Η κατάκτηση της ισότητας και της ισοτιμίας που μπορεί για εμάς τους άνδρες να υπήρξε δεδομένη, κατακτήθηκε βήμα, βήμα από το γυναικείο κίνημα τον αιώνα που πέρασε.
Κάνοντας μια ανασκόπηση στο παρελθόν θέλω να σταθώ σε τέσσερις σημαντικές χρονικές περιόδους. Η πρώτη ξεκινά την δεύτερη εικοσαετία του προηγούμενου αιώνα όταν δημιουργούνται οι γυναικείες οργανώσεις ενώ αρχίζουν οι γυναίκες ενεργά να συμμετέχουν σε συγκεκριμένα πάντα επαγγέλματα όπως αυτό της δακτυλογράφου. Το 1952 αποκτά το ύψιστο δικαίωμα της ψήφου, το δικαίωμα να εκλέγει και να εκλέγεται. Την ίδια χρονιά εκλέγεται η πρώτη ελληνίδα βουλευτής η δικηγόρος Θεσσαλονίκης Ελένη Σκούρα του Εθνικού Συναγερμού η οποία πέθανε πάμπτωχη σε γηροκομείο της Θεσσαλονίκης. Η πρώτη Ελληνίδα Υπουργός υπήρξε η Λίνα Τσαλδάρη στην πρώτη κυβέρνηση της Ε.Ρ.Ε. του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Φυσικά μετά τις γυναίκες αυτές, τις πρώτες, ακολούθησαν πολλές άλλες, Μελίνα Μερκούρη, Μαρία Δαμανάκη, Αλέκα Παπαρήγα, Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και πολλές άλλες. Το 1975 θέτονται δύο θεμελιώδεις διατάξεις (το άρθρο 4) για την γυναίκα, που αλλάζει πραγματικά την ζωή της αφού ορίζει ότι οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν ίσα δικαιώματα καθώς και το (άρθρο 22) τα οποίο ορίζει ότι άνδρες και γυναίκες λαμβάνουν ίση αμοιβή για ίσης αξίας εργασία. Τέλος το 1983 τροποποιείται το άρθρο του οικογενειακού δικαίου «ότι ο ανήρ είναι αρχηγός της οικογενείας και η γυνή ασχολείται μετά του οίκου». Η ισότητα των δύο φύλων ανοίγει τις πόρτες σε όλες τις γυναίκες οι οποίες καταφέρνουν να κερδίσουν την θέση που τους αξίζει όχι απέναντι, ούτε κάτω αλλά δίπλα στον άντρα.