Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

20/2/18

50 χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό ο Άγιος Ευστράτιος ανακάμπτει


Πραγματοποιήθηκε σήμερα στον Άγιο Ευστράτιο η εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ο Δήμος Αγίου Ευστρατίου και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα: «50 χρόνια από τον σεισμό του Αγίου Ευστράτιου».



Παρόντες ήταν η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου, η Δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου κα. Μαρία Κακαλή, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Ιωάννης Καπάκης, ο διοικητής της 88ης Στρατιωτικής Διοίκησης ταξίαρχος κ. Γρηγόρης Ρουμάνης , ο πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ευθύμιος Λέκκας, ο Έπαρχος Λήμνου κ. Βαγγέλης Γιαρμαδούρος, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αντισεισμικής Άμυνας του Ο.Α.Σ.Π. κ. Πλούταρχος Κέρπελης, υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και της Διαχειριστικής Αρχής και εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας.

Αρχικά τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα του σεισμού στον Ιερό Ναό της Γέννησης του Χριστού.

Στην ομιλία της στην Αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου Αγίου Ευστρατίου, η κα. Χριστιάνα Καλογήρου μίλησε για την προσπάθεια «επανασύστασης» του παλιού ερειπωμένου οικισμού του Αγίου Ευστρατίου:

«Φίλες και φίλοι,
Η μνήμη είναι ζωή.
Η λήθη είναι θάνατος.
Οι φυσικές καταστροφές, που δυστυχώς ο άνθρωπος δεν μπορεί ούτε να προβλέψει ούτε να αποφύγει, θα είναι πάντα στον δρόμο μας.
Αφήνουν συχνά πίσω τους ερείπια, άνθρωποι χάνονται, κερδίζει ο θάνατος.
Τη νύχτα της 19ης προς την 20η Φεβρουαρίου 1968 ισχυρή σεισμική δόνηση έπληξε τον Άγιο Ευστράτιο. Είκοσι άνθρωποι χάθηκαν. Ο οικισμός καταστράφηκε.
Πενήντα χρόνια μετά από τον καταστροφικό αυτό σεισμό, άνθρωποι εμείς του τόπου, δεμένοι μαζί του, μέρος της ιστορίας και μέρος του παρόντος, καλούμαστε να δώσουμε ζωή με τη δύναμη μιας μνήμης που ενεργεί, με την απόφαση μιας βούλησης που πράττει και δημιουργεί.
Η ιδέα της «επανασύστασης» του παλιού ερειπωμένου χωριού με την επανακατασκευή κτισμάτων, κτισμάτων δημόσιων και ιδιωτικών, με την αρχιτεκτονική που χαρακτήριζε τον οικισμό πριν από την καταστροφή, είναι κατά κυριολεξία μια ζωοφόρος ιδέα.
Το πρόγραμμα του δήμου Αγίου Ευστρατίου για επανακατοίκηση και αξιοποίηση, εγγράφεται σε αυτή τη λογική της αναζωογόνησης του ερειπωμένου τόπου.
Η αποκατάσταση του ιστορικού πυρήνα και των βασικών λειτουργιών του, θα ανασύρει στο φως το παραδοσιακό χωριό και θα του δώσει έναν νέο κύκλο ζωής στον χρόνο.
Οι νέοι του κάτοικοι θα προσδώσουν στον οικισμό μια νέα ζωντάνια και υπό κάποια έννοια θα αποτελούν την αδιατάρακτη ιστορική του συνέχεια.
Ο σεισμός πριν από 50 χρόνια, τομή στην ιστορία του οικισμού, γίνεται σήμερα μια νέα αφετηρία.
Χαίρομαι που ενταγμένο το έργο στο ΠΔΕ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, η οποία είναι και ο φορέας υλοποίησης, ξεκινάει η διαδρομή του νέου κύκλου της ζωής εδώ στον Άγιο Ευστράτιο.
Οι κοινωνίες που θυμούνται βρίσκουν τη δύναμη και συνεχίζουν.
Όταν κανείς θυμάται και αντιμάχεται τη λήθη μπορεί να κάνει βήματα δημιουργίας».

Παράλληλα με την κεντρική εκδήλωση, στο σχολείο του Αγίου Ευστρατίου ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αντισεισμικής Άμυνας του Ο.Α.Σ.Π. κ. Πλούταρχος Κέρπελης, ενημέρωσε τους 27 μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου για τα μέτρα αυτοπροστασίας σε περίπτωση σεισμού, ενώ διανεμήθηκε και έντυπο ενημερωτικό υλικό του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.