Ρ. Δούρου: Η ανάταξη της Δ. Αττικής είναι «τοπικό στοίχημα μαζί και εθνική πρόκληση»
Τοπικό στοίχημα μαζί και εθνική πρόκληση, χαρακτήρισε η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου την ανάταξη της Δυτικής Αττικής, που είναι και το θέμα του διήμερου περιφερειακού συνεδρίου.
Ανοίγοντας τις εργασίες του εξειδίκευσε λέγοντας ότι είναι ένα στοίχημα για την περιφερειακή αρχή της Αττικής όσο όμως και για τους δημάρχους Μάνδρας, Μεγάρων κ.α., όσο όμως και πρόκληση για την κυβέρνηση.
Στοίχημα και πρόκληση, ιδίως σήμερα, «μετά από την καταστροφική, φονική πλημμύρα της 15ης Νοεμβρίου που ανέδειξε, με τραγικό αλλά αναμφισβήτητο τρόπο, την πορεία που οφείλουμε όλοι, Κεντρική Εξουσία, Τοπική Αυτοδιοίκηση, τοπικές κοινωνίες να ακολουθήσουμε». Γι' αυτό και η περιφερειάρχης Αττικής έκανε λόγο για μία «πορεία - μονόδρομο».
Μια πορεία, η οποία «σχετίζεται με την ανάγκη να γίνουν επιτέλους πράξεις, οι διαπιστώσεις των χρόνιων παθογενειών και δυσλειτουργιών της κρατικής μηχανής σε όλα τα επίπεδα, για να μην επαναληφθούν νόμιμες αυθαιρεσίες και αυθαίρετες νομιμοποιήσεις. Για να μην θρηνήσουμε ξανά θύματα, στο όνομα μίας ανάπτυξης, η οποία, τις τελευταίες δεκαετίες, αποτελούσε ύβρη κατά του περιβάλλοντος και πρόκληση σε κάθε έννοια αειφόρου ανάπτυξης».
Όπως μάλιστα με έμφαση σημείωσε στη συνέχεια του χαιρετισμού της, αυτό το μοντέλο στρεβλής ανάπτυξης «δεν έτυχε, αλλά πέτυχε γιατί είχε συγκεκριμένο, ταξικό πρόσημο». (Διαπίστωση με την οποία συμφώνησε εν συνεχεία και ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης).
«Ήταν», σύμφωνα με την κ. Δούρου, «αποτέλεσμα πολύ συγκεκριμένων επιλογών, πολύ συγκεκριμένων πολιτικών δυνάμεων. Δυνάμεων που εφάρμοσαν, όσα εφάρμοσαν, έχοντας σαφή αντίληψη. Ανισότητα οικονομική, ανισότητα κοινωνική, ανισότητα σε ό,τι αφορά στην έλλειψη βασικών υποδομών», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Γνωρίζω από πρώτο χέρι ότι στους δήμους της Δυτικής Αττικής οι πολίτες βιώνουν κάθε μέρα, χρόνια τώρα, και τις τρεις αυτές ανισότητες. Ενίοτε με τραγικό τρόπο, όπως έγινε στη Μάνδρα», είπε αμέσως μετά υπογραμμίζοντας ότι «φάνηκε η γύμνια των πόλεών μας, είτε πρόκειται για τη Βόρεια ή τη Δυτική Αττική, στο επιστημονικά πλέον τεκμηριωμένο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, εξαιτίας των ιδεοληψιών ορισμένων - αιρετών, συνδικαλιστών, ή άλλων "παντογνωστών"».
Για να φτάσει στην πρόσφατη τραγωδία, όπου και τόνισε ότι το συγκεκριμένο φαινόμενο «όπου αλλού και αν εξελισσόταν θα είχε τα ίδια τραγικά αποτελέσματα, αφού ζούμε σε μία χώρα όπου από το 2012 εκκρεμεί η υλοποίηση ?Σχεδίου Αντιμετώπισης Πλημμυρικού Κινδύνου' σε εφαρμογή της σχετικής οδηγίας της ΕΕ του 2007».
Εκτός όμως από τις διαπιστώσεις, η περιφερειάρχης Αττικής υπογράμμισε: «Βρισκόμαστε εδώ λοιπόν για να σπάσουμε αυτές τις νομοτέλειες των ανισοτήτων. Γιατί δεν μπορεί σήμερα, εν έτει 2017, να υπάρχουν ακόμη πολίτες δεύτερης κατηγορίας και παιδιά ενός κατώτερου Θεού. Για να βάλουμε έναν κρίκο σε αλυσίδα αποφάσεων και ενεργειών που ξεκίνησαν πριν από τρία χρόνια. Για να κάνουμε πράξη το τέλος των ανισοτήτων στη Δυτική Αττική, ξανακτίζοντας το κράτος στη βάση της χρηστής διοίκησης, του δημοσίου συμφέροντος και της κοινωνικής λογοδοσίας».
Όλα τα παραπάνω έρχονται να υπογραμμίσουν την ιδιαιτερότητα, όπως είπε η κ. Δούρου, αυτού του συνεδρίου. Καθότι είναι ένα συνέδριο ευθύνης και δυνατότητας όλων μας. Αιρετών και πολιτών. Ευθύνης και δυνατότητας για να οικοδομήσουμε όλοι μαζί ένα κοινό αναπτυξιακό σχέδιο. Ένα αναπτυξιακό σχέδιο που όμως προϋποθέτει και επιβάλλει την επίλυση των δομικών προβλημάτων που ταλαιπωρούν τους δήμους της Δυτικής Αττικής.
Στο κλείσιμο του χαιρετισμού της, η κ. Δούρου σημείωσε ότι «στην Περιφέρεια Αττικής, στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής, επιχειρούμε, εδώ και τρία χρόνια, με υποστελεχωμένες υπηρεσίες -όπως και όλοι οι δημόσιοι φορείς- και προβληματικό ενίοτε θεσμικό πλαίσιο, να ανατάξουμε τη Δυτική Αττική. Χαράσσοντας νέα, μετά από δεκαετίες, πορεία».
Και, εν κατακλείδι, «δική μας η ιστορική ευθύνη για νέα πορεία. Με τους πολίτες, για τις ανάγκες τους, για την ανάταξη της Δυτικής Αττικής».