Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κος Κλέαρχος Περγαντάς συμμετείχε στην 23η Ολομέλεια του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε στις 16-18 Οκτωβρίου 2012 στο Στρασβούργο της Γαλλίας.
Έτσι το 1994 θεσμοθετήθηκε το Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών με σκοπό να βοηθά τα κράτη-μέλη του οργανισμού στην εισαγωγή πραγματικής τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης.
Το Κογκρέσο αποτελεί σήμερα τη φωνή των πόλεων και περιφερειών στo Συμβούλιο της Ευρώπης, το οποίο απαριθμεί 636 εκλεγμένα μέλη (δήμαρχοι, περιφερειάρχες, δημοτικοί ή περιφερειακοί σύμβουλοι) τα οποία εκπροσωπούν πάνω από 200.000 αρχές σε 47 Ευρωπαϊκά Κράτη. Συζητώντας για Ευρωπαϊκές Περιφέρειες και Δήμους, μεταφέρει την υποστήριξή του στην εύρεση των πραγματικών μονάδων τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, ενώ ταυτόχρονα ενθαρρύνει την διαβούλευση και τον πολιτικό διάλογο ανάμεσα σε εθνικές κυβερνήσεις και τις περιφερειακές οντότητες.
Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κος Κλέαρχος Περγαντάς τέθηκε Επικεφαλής της Ελληνικής Εθνικής Αντιπροσωπείας στο Κογκρέσο, η οποία αποτελείται από 14 εκλεγμένα Μέλη τα οποία εκπροσωπούν την Ελληνική Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Σε αυτή την πρώτη του ενεργή συμμετοχή είχε την ευκαιρία να γνωρισθεί και να συνομιλήσει με Ευρωπαίους εταίρους που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα στην αυτοδιοίκηση, κυρίως όσο αφορά τη χρηματοδότηση και τις αρμοδιότητες. Επίσης συναντήθηκε με την Κυπριακή Αντιπροσωπεία, καθώς και με τον Έλληνα Πρέσβη στο Στρασβούργο κο Αθανάσιο Δενδούλη, όπου τέθηκαν τα πλαίσια μιας μελλοντικής συνεργασίας πάνω σε θέματα που αφορούν άμεσα ή έμμεσα την ελληνική αυτοδιοίκηση, αλλά και την Ελλάδα γενικά.
Ο κος Περγαντάς για τη συμμετοχή του και τη λειτουργία του Κογκρέσου τονίζει μεταξύ άλλων: «Το Κογκρέσο αποτελεί ένα μεγάλο Ευρωπαϊκό φόρουμ ανταλλαγής τεχνογνωσίας και εμπειρίας πάνω σε θέματα αυτοδιοίκησης. Εκείνο όμως που είναι άξιο προσοχής είναι το γεγονός ότι το Κογκρέσο αντιμετωπίζει την αυτοδιοίκηση όχι ως ένα κομμάτι εξουσίας απομονωμένο στα όρια μιας μικρής ή μεγάλης τοπικής ή περιφερειακής κοινωνίας, αλλά ως ένα πολιτικό εργαλείο ικανό να ανταπεξέλθει και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και προκλήσεων που συναντά καθημερινά η σύγχρονη κοινωνία. Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται από την ατζέντα της 23ης Ολομέλειας στο κέντρο της οποίας ήταν η οικονομική κρίση που φαίνεται πια ότι αγγίζει κάθε γωνιά της Ευρώπης. Το αυξανόμενο χάσμα ανάμεσα στους πολίτες, τους πολιτικούς και τους θεσμούς αποτελεί Ευρωπαϊκό φαινόμενο και η απάντηση σε αυτό δεν μπορεί να είναι άλλη από την καλύτερη συνεργασία ανάμεσα στους διαφορετικούς βαθμούς διακυβέρνησης με την παράλληλη συμμετοχή των πολιτών.
Το μήνυμα αυτό προσπαθεί να περάσει το Κογκρέσο στις εθνικές κυβερνήσεις αλλά και στις τοπικές κοινωνίες με αγγελιοφόρους τα εκλεγμένα αυτοδιοικητικά μέλη της Ευρώπης, πιστεύοντας πάντοτε ότι η εγγύτητα που έχουν με τους πολίτες μπορεί να δώσει λύση στην οικονομική κρίση και το δημοκρατικό έλλειμμα που ταλανίζει το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι».