Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

15/3/12

Διάλεξη για τον αντιμικροβιακό χαλκό στο Δήμου Αλίμου

Αθήνα, 15 Μαρτίου 2012

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αλίμου, επιστημονική ομιλία του Δρ Πάνου Ευσταθίου, με θέμα: «Αντιμικροβιακός Χαλκός – Εφαρμογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για την προστασία της Δημόσιας Υγείας». Στην εκδήλωση, που τελέστηκε υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Ανάπτυξης Χαλκού, παρουσία του Δημάρχου Αλίμου κ. Θάνου Ορφανού, παρουσιάστηκαν θέματα σχετικά με τον χαλκό και τις αντιμικροβιακές του ιδιότητες, με βάση τα αποτελέσματα πρόσφατων ερευνών που πραγματοποιήθηκαν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.



Ο Δρ Πάνος Ευσταθίου, στην επιστημονική του ομιλία, αναφέρθηκε κατ’ αρχάς στο γεγονός ότι παρότι τα νοσοκομεία έχουν αυστηρά πρωτόκολλα για το προσωπικό και τους επισκέπτες τους για την τήρηση υγιεινής στον χώρο τους, τόσο με το πλύσιμο των χεριών, όσο και με την χρήση αντιμικροβιακών σαπουνιών, ζελέ και απολυμαντικών, ωστόσο οι λοιμώξεις στους χώρους των νοσοκομείων αυξάνονται σταθερά.

Συνεχίζοντας, έδωσε το στίγμα της συμπληρωματικής συμβολής του αντιμικροβιακού χαλκού τόσο σε περιβάλλοντα νοσοκομείου αλλά και σε άλλους δημόσιους χώρους, όπως σχολεία, δημοτικά ιατρεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς και γενικά σε πολυσύχναστους δημόσιους χώρους, όπου έχει παρατηρηθεί μεταφορά μικροβίων, παρουσιάζοντας ως απτό παράδειγμα τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας που έγινε στην Ελλάδα στα σχολεία της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας (Αρσάκειο Ψυχικού και Εκάλης), στα οποία η μείωση επικίνδυνων παθογόνων μικροβίων έφθασε το 98%.

Τέλος, αναφέρθηκε στην αρχική εκτίμηση που έγινε στο Δήμο Αλίμου, σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία, όπου εντοπίσθηκαν πιθανές εστίες μικροβιακής χλωρίδας σε βρύσες, πόμολα και άλλες κοινόχρηστες επιφάνειες. Όπως εξήγησε ο Δρ Ευσταθίου, κατόπιν του εντοπισμού των εστιών σε συγκεκριμένες επιφάνειες, ο Δήμος εκδήλωσε το ενδιαφέρον να ενημερωθούν τόσο οι δημοτικές αρχές όσο και άλλοι φορείς των τοπικών κοινωνιών, για τις αντιμικροβιακές ιδιότητες του χαλκού, την απαραίτητη εφαρμογή του σε κοινόχρηστους χώρους, ως αποτελεσματική συμπληρωματική μέθοδος πρόληψης λοιμώξεων.



Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, επίσης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αλίμου Σοφία Κωσταμπάρη, οι αντιδήμαρχοι Ανδρέας Κονδύλης και Ευάγγελος Ευαγγελίου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Νίκος Παπανικολάου, Νίκος Τσαπάρας, Κλέα Μανωλαράκη, Άρης Τάγκαλος, Αλέξης Τσέκας και Οδυσσέας Κορακίδης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Γιάννης Μαριόλης, διευθυντές σχολικών μονάδων, υπηρεσιακοί παράγοντες του δήμου Αλίμου και των δημοτικών παιδικών σταθμών.



ΤΕΛΟΣ